Kearney Türkiye’nin desteğiyle Enerji Günlüğü tarafından hazırlanan MW100 – Türkiye’nin En Büyük 100 Elektrik Üreticisi” Araştırması’nın 2024 yılı sonuçları açıklandı. Sonuçların açıklandığı canlı yayına Enerji Günlüğü Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Kara, Ekonomi Yazarı Barış Soydan ile Kearney Türkiye Direktörü Onur Okutur katıldı.
Kearney Türkiye Direktörü Okutur toplantıda yaptığı konuşmada 2023 yılındaki genel seçimler ve çeşitli belirsizlikler nedeniyle devreye alınan kapasitenin düşük olduğunu ifade ederken, “2023’te enerji piyasasının temkinli ancak doğru bir rotada ilerlediğini gördük” diye konuştu.
Kurulu güç ve üretim listelerindeki isimlerin farklı olduğuna dikkat çeken Mehmet Kara ise, bu farka üretim kaynaklarının neden olduğunu söyledi. Yenilenebilir kaynaklardan üretim yapan santrallerin 7/24 çalışamadığını hatırlatan Kara, “Bir diğer faktör ise yenilenebilir kaynaklardan üretim yapan santrallerin daha düşük maliyetli olması. Bu da fosil yakıtlara dayalı enerji santrallerinin rekabetçi bir şekilde çalışmasını güçleştiriyor” dedi.
MW100 Araştırması, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu verilerini baz alarak hazırlanıyor. Araştırma, farklı şirketler ve bölgelerde üretim yapan enerji oyuncularının konsolide kurulu güçlerine göre Türkiye’nin en büyük 100 elektrik üreticisini belirliyor.
Raporun tam metnini görüntülemek için tıklayın!
MW100 Araştırması, enerji şirketlerini toplam kurulu güçlerine göre sıralamanın yanı sıra hidroelektrik, rüzgar, güneş, kömür ve jeotermalde en büyükleri de listeliyor.
Bu yılın listesinde kurulu güç bakımından ilk sırada geçen yıl da olduğu gibi kamuya ait EÜAŞ bulunuyor. EÜAŞ’ı ENKA ve Enerjisa takip ediyor.
Üretim verilerine bakıldığında ise ilk sıradaki EÜAŞ’ın ardından 18,4 TWh ile Eren Enerji ve 13,1 TWh ile Enerjisa Üretim geliyor.
MW100 listesine bu yıl 4 yeni şirket giriş yaparken, geçen yılın listesinde bulunan HABAŞ, Bades Elektrik, Batıcım ve Nokta Yatırım Holding bu yılki listeye giremedi.
Bu yılın listesinde gerçekleşen bir ilk de hidrojen oldu. MW100 listesinin 2024 sayısında şirketlerin hidrojen alanında yaptıkları yatırımlar da hesaba katıldı.